top of page

Året runt

Det är härligt med våra svenska årstider. Varje årstid kommer med många härliga möjligheter med de kommer också med en del faror för våra hundar. Här nedan kan du läsa lite om de vanligaste sakerna att se upp med.

VÅR

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i Lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken ska hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.

 

Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.

När värmen och solen tittar fram vaknar ormarna efter vinterdvalan. Ormar är lite långsamma och slöa på våren eftersom de inte har jagat under vintern och är dessutom mycket giftigare på våren än senare under sommaren. Hundar är särskilt i riskzonen när far fram i skog och mark – då hinner ormen inte undan. Håll koll på vägen framför er, speciellt vid bergsskrevor, stenar och håligheter där ormar trivs. Det är viktigt att tänka på att hålla hunden lugn, om hunden stressar eller anstränger sig sprids giftet fortare. Eftersom ett bett kan vara livshotande och kan påverka hjärtat och andra organ ska hunden alltid tas till veterinär omgående! Varje år blir ett stort antal hundar i Sverige bitna av huggormar. Betten kan leda till allt från lokal svullnad till allvarlig sjukdom. Varje år dör ett antal hundar av huggormsbett men de allra flesta djur blir friska igen. Avgörande för utgången är hur mycket ormgift som injiceras, vilket kan vara svårbedömt i akutskedet. 

Bär om möjligt din hund så sprids giftet långsammare i kroppen. Rörelse gör att giftet sprids snabbare ut i kroppen. Så om du kan, lyft ditt djur! Lägg inte tryckförband, och försök inte suga ut giftet från bettet. Även om din hund verkar obesvärad, uppsök alltid veterinär om du misstänker att hunden blivit ormbiten.

Fästingar finns nästan hela året men blir märkbart fler när värmen kommer. Det finns flera olika metoder för att minska risken för att hunden blir fästingbiten. Tänk på att alltid läsa på om biverkningar - och diskutera dessa med din veterinär - om du väljer ett giftigt alternativ. Använd alltid ett redskap för fästingar när du tar bort dem, annars klämmer du in det som är giftigt i hunden. Alla fästingar ska bort så fort som möjligt!

Lag om tillsyn över hundar och katter

SOMMAR

Hundar kan inte reglera temperaturen genom svettning på samma sätt som vi människor utan de svettas bara genom tassar och mun. Blir hunden för varm börjar den flåsa och blir stressad. Går det för långt kan den få värmeslag (hypertermi), vilket är ett livshotande tillstånd.

temperaturtabell-hund-i-varm-bil-2015_400px.png

Så kan du hjälpa din hund under sommarens hetaste dagar

 

Skapa skugga och svalka! En silverduk är till enorm hjälp; på bilen, uteplatsen och i trädgården! Åk aldrig iväg utan koppel, silverduk och vatten under sommarmånaderna! Det blir ju varmt inne också. En AC är underbart för alla men annars kan du ha en fläkt i golvhöjd. Fuktiga handdukar att lägga på hunden ger också finfin svalka.

Värmeslag hos hundar är inte ovanligt - men det är ett livshotande tillstånd. Din hund kan drabbas om du lämnar den i en varm bil, i solen eller om hunden har kort nos och jobbigt med andningen. Även hundar som leker vilt eller kanske motioneras i värme kan drabbas. Givetvis ska du alltid anpassa hunden aktiviteter och motionsrutiner efter väderlek! 

 

Se till att hunden dricker! Ge vätskeersättning i samband med hundens mat. Dricker hunden för lite, blanda i lite blodpulver … det får de flesta hundar att slicka rent sin skål.

Att bada med sin hund är jättekul och simning är superbra motion! Men var uppmärksam på algblomningen - den är riktigt farlig för en hund. Undvik all badning när algerna blommar!

Sköna, ljusa sommarkvällar är grillning ett måste för många av oss! Och grillad, söt majskolv med tryffelsmör är mums! Tyvärr blir just majskolvar anledningen till att många hundar får tillbringa natten hos veterinären! Hundar skall inte äta majskolvar och en glupsk Cane Corso kan mycket väl svälja en majskolv hel!

HÖST

Hösten är både härlig och lite farlig

Ekollon innehåller stora mängder tannin som är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar. I vissa fall kan det även skada hundens njurar och lever. Ekollon i större mängd kan orsaka kräkningar, diarré och andra förgiftningssymtom hos hundar och andra djur. Det finns också en risk att ekollon fastnar i mag-tarmkanalen, framförallt om de sväljs hela. Om du vet om att du har en glupsk hund, håll den gärna kopplad och under uppsikt - så det inte slinker ner ett ekollon eller två av misstag.

 

Glykollämningar efter bilar ökar under den kallare årstiden och kan vara direkt livsfarligt för din hund eller katt. Eftersom det smakar sött är det viktigt att hantera glykol väldigt försiktigt, tänk på att alltid skölja och torka upp om du råkar spilla så att inget djur kan komma åt den. För dig som har hund är det viktigt att se till att inte hunden äter eller slickar i sig saker när ni vistas utomhus och var extra uppmärksam på pölar vid parkeringar och garage.

Får ditt djur i sig en giftig svamp kan det orsaka allvarliga symptom på kort tid. Oftast i form av kräkningar och diarré. Det beror såklart på vilken svampart hunden ätit, men kontakta alltid veterinär om din hund har fått i sig någon typ av svamp som du misstänker kan vara farlig.

Spindelskivlingen är till exempel väldigt giftig och orsakar njurskador, men ger oftast symtom några dagar efteråt. Andra exempel på giftiga svampar är murklor och flugsvampar.

Hästskit - farligt eller ej? Hästar avmaskas mer eller mindre regelbundet - men kanske framförallt på hösten - med ivermektinpreparat som till exempel Ivomec eller Noromectin. Det verksamma ämnet kommer ut i träcken och kan vara mycket farligt för hundar. Många vallhundsraser, främst collie, har en utbredd förekomst av en mutation i MDR1-genen. MDR står för multidrug resistance. Är hunden en bärare av MDR-1 gendefekten kan intag av hästaträck(från hästar som blivit avmaskade med ivermektinpreparat) till och med blir dödlig. Genen kodar för ett transmembranprotein som fungerar som en effluxpump vilken bland annat finns i blod-hjärnbarriären hos ryggradsdjur. Detta transmembranprotein har en viktig roll i skyddet mot många läkemedel genom att förhindra passage in till hjärnan. Mutationen ger ett ökat upptag av läkemedel genom tarmslemhinnan och minskad eliminering via njurar och lever. Införseln till hjärnan ökar vilket kan ge neurologisk toxicitet. 

Reflexer till din hund är ett måste så att den syns i vintermörkret. Det finns reflexförsedda halsband, koppel och täcken - vi använder gärna reflextäcken från Feel Active och halsband med LED-lampa från Hurtta! Köps enklast på ArkenZoo. Glöm inte reflexer till dig själv!

Lite extra värme under årets kallaste period

 

Vi människor skyddar oss efter bästa förmåga med mössor, vantar och tjocka skor. Hundar däremot har bara sin päls och sina tassar. Därför behöver vi hjälpa dem när kylan blir för svår och snön för djup. Olika raser klarar av förklarliga skäl kylan olika bra. Storlek och pälsmängd är faktorer som självklart spelar in. Hundens hull hjälper till att hålla kylan borta. En mager hund fryser säkert litet mer än en lite mulligare. Därmed inte sagt att du skall göda din hund för vintern!

En del hundar behöver ha täcke så snart det är minusgrader ute, andra klarar sig fint utan året runt. Förmågan att hålla värmen varierar stort beroende på vilken ras det är. Att hundar får tasskramp vid minusgrader är inte alls ovanligt. Händer det så behöver din hund ett par vinterskor! På vintern blir gärna trampdynorna torra och spricker lätt, smörj regelbundet med tassalva - och ge lite extra olja i maten.

Förfrysningsskador kan drabba hundar likväl som människor. ”Utstickande” kroppsdelar som öron, svanstipp och på hanhundar pungen är mest utsatta för kylan.

En hund som sitter eller ligger längre stunder på kallt underlag kan lätt få urinvägsinfektion.

Vad det gäller motion är det härligt för oss människor att åka skidor och naturligtvis skall hunden med på skidturen. Tänk på att när vi glider fram kan hunden ha det väldigt jobbigt i den djupa snön.

Tar du med dig hunden på skridskoturen finns risk för skärsår. En riktigt blank och hal is medför också fara för hunden att halka och fläka sig. Åker ni på sjöar eller havet finns självklart drunkningsrisken både för dig och hunden, så var aktsam!

VINTER

Du får inte lämna hunden utan tillsyn i ett fordon om det är möjligt att temperaturen går under -5°C. Under transport ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och högst 3 timmar enligt huvudregeln.

bottom of page