top of page

Tips till valpköpare

Förberedelser

Innan valpen kommer hem

Giftiga växter, elsladdar, rengöringsmedel, mediciner...här hittar ni tips om hur ni kan "valpsäkra" hemmet innan valpen kommer hem!

Inför resan hem

Så gör du resan behaglig för valpen

1. Kör löjligt försiktigt

Om du har kört unghästar så vet du exakt vad vi menar...annars tänker du dig att det står ett glas med vatten på instrumentbrädan som du inte vill sak svimpa ur. JA - så försiktigt måste du köra många gånger för att din valp inte ska bli åksjuk för att sedan ogilla all bilåkning.

 

2. Ha inte för varmt

Lagom är bäst, kolla valpen - det är den som avgör rätt temperatur!

 

3. Stanna ofta

Stanna en liten stund, öppna fönstret och ha det lite mysigt i bilen innan ni åker vidare. Ska ni resa långt måste valpen få komma ut med jämna mellanrum, kanske varannan timme kan passa bra. Var mycket noggrann med att sele och/eller halsband sitter ordentligt! Skulle valpen komma lös är det mycket stor risk att ni förlorar er nya familjemedlem.

 

4. Ha valpen i ditt knä

Vi vet att det inte är tillåtet! Men tänk på att din nya lilla valp aldrig varit hos er, aldrig varit ensam och aldrig åkt i er bil. Allt är nytt och kan väldigt lätt upplevas som skrämmande. Gör allt som står i er makt för att valpen skall känna sig trygg! Efterhand skall ni investera i en bra, trafiksäker och krocktestad hundbur att ha i bilen som er hund kan åka säkert och tryggt i. Ett tips är att ni skaffar ett MC-lås att säkra grindarna med(hundstölder förekommer!) och en spärrkrok som gör att ni kan ha backluckan öppen men ändå låsa bilen. Till sommaren skall ni absolut införskaffa en stor(4x4m) silverduk som ni i nödfall kan slänga över bilen! Ha den alltid med er när ni reser med hunden - oavserr hur kort bit ni skall åka. På vitern har vi alltid med ett par aluminiumfiltar - skulle olyckan vara framme skall man kunna hålla värmen.

5. Ta med på resan

Hushållspapper, vatten & vattenskål och en skön filt är bra att ha med när du hämtar din nya valp!

Sovplatsen

Valpen behöver en egen plats

Även om din hund får sova i sängen, ligga i sofforna och hålla till i hemmet som vilken familjemedlem som helst så vill hunden - precis som vilken familjemedlem som helst - ha en egen vrå! Välj en plats där hunden ser vad som händer men som ändå ligger avskilt!

 

Som underlag rekommenderar vi till stora, tunga hundar ett rejält tryckavlastande underlag av Tempurmodell - köp till exempel en rejäl memory-foammadrass på Jysk och vik dubbel - och över det en skön fäll. Väljer ni naturmaterial som ull så är det toppen men komstmaterial är å andra sidan lättare att tvätta. Många hundar vill gärna ha en kant runt sin bädd så de kan lgga och "kura". Till våta hundar har i först en 10 cm tjock skumgummimadrass, på den en memoryfoammadrass och på toppen en VetBed(finns numer med ull) eller ett par fårskinn.

I Sverige är det inte tillåtet att ha hunden i bur inomhus. Vill du göra ett "gryt" till hunden av en bur måste grinden till buren monteras bort.

Foder

Vad ska valpen äta?

Vi fodrar så naturligt vi kan. Inga tillsatser, inga kemikalier. Och vi hoppas det det ger våra hundar de allra bästa förutsättningarna! 

BARF står för Biologiskt anpassad rå föda och vi tror det är det mest naturliga och det bästa för en hund att äta. Det betyder den typ av mat hundar alltid ätit - rått kött, ben, organ och grönsaker. Vi är inga motståndare till kolhydrater men de kolhydrater våra hundar äter kommer från grönsaker och frukt i första hand. Det är vetenskapligt bevisat att hundar kan tillgodogöra sig kolhydrater till skillnad från vargar så en viss mängd får ses som nyttigt.​

Vill du inte fodra BARF:a "fullt ut" finns jättebra alternativ i form av färdigfoder, till exempel MUSH Vaisto, HALLA, Emmzo eller Vom og Hundemat. ​Fodrar man med färskfoder att hygien kring utfodringen mycket viktig! Tänk på att alltid diska hundens matskål mellan varje mål, tvätta händerna noga, förvara hundmaten så den inte kommer i kontakt med annan mat hantera allt foder som du hanterar rå kyckling!

Tillskottsfoder behövs ibland och då köper vi det från företaget POKUSA som är marknadsledande bland producenter av naturliga kosttillskott för husdjur i Polen. De tillverkar hälsosamma och säkra produkter av farmaceutisk kvalitet avsedd för humankonsumtion. Frukt och grönsaker ger vi i form av Canvit BARF Veggie och Canvit BARF Fruit som båda är i pulverform.

Lagom är bäst! En hund ska inte vara varken fet eller mager. Den skall ha gott hull, vara i gott skick, ha fräsch, blang & fin päls. Hunden skall vara pigg och glad, den ska vara bra i magen och ha bra muskulatur. Ett bra foder är viktigt liksom rätt anpassad motion.

Se till att hunden alltid har rent och fräsch vatten att tillgå - både inne och ute.

Ett hett tips är att undvika plastskålar...de är omöjliga att hålla helt rena. Vi rekommenderar rostfritt eller porslin!

Motion

Inte före röntgen är gjord

Ingen hund som fortfarande växer ska utsättas för träning. Men det finns annat än systematisk träning som man ska undvika med sin unga Cane Corso. Hopp och vändningar - som vill bollkastning och lek med frisbee - eller lek med större och tyngre hundar, gå i trappor, hoppa upp och ned ur höga möbler eller gå på hala underlag är typiska risker där en hund kan skada sig, särskilt när den är ung och lite klumpig. En växande hund ska inte bli tacklad eller springa in i saker & den ska aldrig bli så trött att den inte vill gå, leka, springa lite till. Var hellre för försiktig och låt din unga hund växa klart och röntga höfter och armbågar innan du motionerar, tränar eller släpper på "lekrestriktionerna".

Vaccination, avmaskning & ett pass

Viktigt att ha koll på

Vi avmaskar valparna med Banminth vid vecka 3, 5 & 7. Du måse avmaska din valp vecka 11. Använd Milbemax. 

Vi rekommenderar att du du en gång per år gör ett träckprov på din hund, även för Giardia som är en liten rackare som kan ställa till stora problem. Det är enkelt - köp ett kit på apotek eller beställ online - samla lite bajs under tre dagar och posta. Du får svar på mail och så vet du om och hur du behöver avmaska din hund.

Vaccination av hunden är en självklarhet för alla ansvarsfulla hundägare!

 

Vaccinationsrutinerna för våra djur kan ändras beroende på hur smittsituationen i landet ser ut. Din veterinär är uppdaterad med de senaste rönen och anpassar vaccinationsrutinerna utifrån de rekommendationer som respektive läkemedelsföretag anger i sin information på fass.se. Rådfråga alltid din veterinär om lämpligt vaccinationsprogram!

Vill du ta med hunden utomlands ska den enligt lag vara vaccinerad mot rabies (resor mellan Sverige och Norge undantagna) och vara ID-märkt och ha ett EU-pass. Hunden ska vaccineras senast tre veckor före avresa och ska vara minst tolv veckor gammal när den vaccineras. Då en del länder kan ha strängare lagstiftning är det dock alltid en bra idé att kontakta ambassaden för det land du ska resa till i god tid före avresa.  En veterinär utfärdar passet och undertecknar de vaccinationer, avmaskningar och hälsokontroller som krävs för respektive land. 

Försäkring

En enorm trygghet

Vi rekommenderar Agria. Principen för en försäkring är nästan alltid: Ju dyrare desto bättre. Vi har satsat på "extra allt" och vi har varit väldigt nöjda med både försäkringarnas omfattning och med agriaombudens arbete. Vi har haft både hundar och katter i Agria i många år och vi har kännt oss både trygga med det.

 

Oavsett vilket försäkringsbolag eller vilket försäkringsalternativ du till slut väljer är det viktigt att komma ihåg att det ligger på ditt ansvar att läsa det finstilta och vara medveten om vad för slags försäkringsskydd du och din hund har.

Rumsren

Att lära sig kissa & bajsa ute

Att lära en valp bli rumsren handlar helt enkelt om att lära den kissa och bajsa utomhus, snarare än att lära den att inte kissa inomhus. Med mycket tålamod, energi och kärlek är det upp till dig att få valpen att varna dig när den vill gå ut.

Hur fort valpen blir rumsren beror inte på valpen, det beror mycket på dig och hur mycket ni tränar med att få valpen rumsren. Det gäller att du är redo att springa ut så fort valpen har vaknat, ätit, druckit, lekt eller promenerat. Förbered dig på att ta ut din valp var eller varannan timme!

Klippa klor

Något som kan kräva tålamod

1. En vass, stor och stark klotång

En klen eller underdimensionerad klotång klämmer klon och det gör ont!

 

2. En bra batteridriven fotfil eller klofil

Fila/slipa sista biten! Eller varför inte fila allt. Filar eller fixar du klorna en gång i veckan räcker det ofta gott med att fil/slipa. 

3. Tid, tålamod, kärlek och en godisbit

Ta en klo taget, knacka lite på klorna, håll i tassarna, men framförallt ska du hitta en bra utgångsposition för kloklippning. Jag brukar tycka att det är lättast när de stora hundarna står upp och jag håller tassen som när jag kratsar hoven på en häst. Mindre hundar tycker jag är lättast att klippa klorna på om de ligger mellan mina ben. Prova dig fram till vad som funkar för dig och din hund.

4. Inga hala golv

Hala golv kan vara både riskfyllt och upplevas som otäckt. Håll till på en matta eller ett annat halkfritt underlag.

5. Klipp lite i taget

Klipp bara tunna skivor av klon i taget. På så sätt minskar risken att du klipper i den känsliga pulpan! Och som sagt: fila/slipa gärna sista biten!

Ensam hemma

Läskigt eller helt okej

Att vara ensam hemma kan ta en hel del tid för hunden att vänja sig vid. Börja när valpen är hemmastadd och trygg i sitt nya hem, träna alltid i pyttestunder och gärna när valpen är sömnig och ändå vill vara lite ifred. Ensamhetsträning kan med fördel ske när valpen äter ett härligt ben. Vi brukar alltid ensamträna tillsammans med en annan hund som efterhan inte behöver vara med som sällskap. Tänk på att ensamträna din valp i bilen också - det kanske är någontin helt annat ur valpens perspektiv. Att hunden är lugn och trygg när den är ensam är en stor fördel och någonting som bidrar till både din och hundens förtoende för varandra.

Veckokollen

En bra rutin

Att känna igenom sin hund dagligen och ha rutiner för koll av tänder, öron och tassar är jättebra. Det kan göra att du upptäcker små avvikelser innan de hiner bli ett bekymmer!

GÅ I KOPPEL

Är inte naturligt för en hund. Det krävs träning! Utrusta dig med tålamod, tid, hundgodis och några roliga leksaker. Pocka och locka, lek och skoja - då går det lättare och bättre än om du blir förgrymmad eller stressad!

HALSBAND ELLER SELE

En smaksak, det finns många uppfattningar om detta. Vi avråder från att använda stryphalsband som faktiskt kan skada din hund. Vill du veta hur halsband eller sele påverkar din hund, eller vad som är bäst för den, är det viktigt att förstå att det inte kommer an på utrustningen - det är draget i kopplet som är grundproblemet. En kurs på brukshundsklubben kanske är det rätta?

VALPKURS

Superviktigt på många sätt. Vi rekommenderar starkt att du går valpkurs med din nya hund, ni kommer lära er massor! Och så är det kul!

VÄNJA SIG VID NY MILJÖ OCH NYA UPPLEVELSER

Det som vi kallar "socialisering". Detta är inte svaret och lösningen på allt; att din vakthund vaktar, din vallhund vallar eller din jakthund jagar är till exempel egenskaper som man inte kan träna bort. Socialiseringen innebär att hunden får tid och möjlighet att uppleva nya saker och att den får tid och utrymme att hantera sina upplevelser.

VALPEN VAKTAR MAT, LEKSAKER ELLER BEN

Hundar som har intresse för mat eller godbitar är ofta lätta att motivera i en träningssituation, men hundar som uppskattar godbitar kan också ha en vilja att försvara dem. Fundera på varför hunden känner så...och om det är hunden eller omgivningen som är källan till beteendet. Att ha ett behov av att försvara det man gillar är i någon mening en känsa av osäkerhet - en känsla av att kunna bli bestulen.

- Vi rekommenderar att du INTE "testar" hunden genom att ta mat, lesaker eller andra uppskattade saker från hunden bra för att du "ska kunna" det. Hantera hunden och hundens behov med respekt och vänlighet och med förståelse för hundens upplevelser så kommer du alldeles säker lyckas med en fin och förtroendefull relation till din hund - en grund för att hunden ska lita på dig.

bottom of page